Bilgisayarınıza IIS Server kurduktan sonra karşılaşabileceğiniz en yaygın hatalardan birisi “403 Forbidden: Access is denied” hatasıdır. Birçok kaynaktan araştırarak ilerlemiş olmama rağmen ben de bu hatayı aldım. Sonunda bir çözüme ulaşmayı başardım.
IIS Server kurduktan sonra bir .Net projesini server’a publish ettiğinizde karşılaşacağınız hatalardan muhtemelen ilki “403 Forbidden” olacaktır. Hatanın açıklamasını okuduğunuzda dosya ve dizin ile ilgili bir takım uyarılar olduğunu göreceksiniz. Bu açıklamalar bize elbette fikir veriyor fakat doğru araştırma yapmak için sorunu doğru anlamak gerekiyor.
403 Forbidden: Access is Denied Hatası Nedir?

Kısaca değinmek gerekirse, 403 Forbidden: Access is denied hatası ulaşma yetkinizin olmadığı bir dizine ulaşmaya çalışmanızdan kaynaklanmaktadır. Genellikle dosya dizinlerinin bu şekilde kurgulanması güvenlik bakımından önemlidir.
Yanlış Çözüm: Enable Directory Browsing

Bu ekranı nasıl aşacağınıza dair hata kodunu aratarak bulduğunuz çözümlere inanmayın ?. Hataya cevap aradığınızda erişeceğiniz bilgi şu şekilde olacak:
“Enable Directory Browsing”
IIS Ekspress üzerinden bu ayarı aktif yapmanız demek, dosya sisteminizi dışa açmanız demektir. Bu bizim istediğimiz şey değil. Bunu yaptığınızda sonuç olarak tarayıcıda derlenmiş bir uygulama görmeyi beklerken sadece dosya dizinini görebileceksiniz. Aşağıdaki örnekte olduğu gibi (Dosyalar aynı olmayabilir.):

IIS Server 403 Forbidden Hatası Çözümü
Çözüm son derece basit. Fakat önce sorunun kaynağını anlamak gerekiyor.
IIS Server’ın sizin dizine attığınız dosyaları yorumlayabilmesi için ilgili dil altyapısını oluşturmanız gerekiyor. Aksi takdirde server, dosyaları yorumlayamıyor ve netice itibariyle elde avuçta derlenmiş bir kod olmuyor.
Gelelim çözüme. Bu sorunu çözebilmek için .Net Framework’ü Server’a kurmanız gerekiyor. Kurulum son derece basit;
IIS Server’ı kurduğunuz gibi, Windows tuşuna basarak, İngilizce kullanıyorsanız ”Turn Windows Features on or off”, Türkçe kullanıyorsanız “Windows özelliklerini aç veya kapat” şeklinde aratıp çıkan uygulamayı açıyoruz.

Pencere üzerinde “Internet Information Services” sekmesine geliyoruz. “Internet Information Service > World Wide Web Services > Application Development Features” kısmında yer alan .Net ile ilgili dosyaları seçip OK diyoruz.

İşlem tamam ?. Başka bir hatanız yoksa IIS Server artık .Net Framework projelerinizi yorumlayabilir.
Kodla kalın, görüşmek üzere ?